Interview Paul van Kalmthout
Kennismakingsinterview Paul van Kalmthout - gesprek met een rationele econoom portret
Op 15 maart trad Paul van Kalmthout aan als directeur Bestuurlijke en Financiële Organisatie. Een dag nadat Thom de Graaf opstapte, sprak @KB met hem voor dit interview. Een ontmoeting met een goedlachse, maar zakelijke manager die geen moeite heeft je te zeggen waar het op staat: “Dat bespreek ik met mijn medewerkers, dat hoeft niet in het KB-krantje”. @KB sprak met hem over zijn eerste indrukken, zijn verwachtingen en het in vervulling gaan van een oude wens.
Bizarre start
”Bizar. Dit was natuurlijk een heel wonderlijke week. Ik heb De Graafs hand geschud bij het sollicitatiegesprek, en hem daarna niet meer gesproken. De afspraak was dat de DG het dossier Gekozen burgemeester tot en met de behandeling in de Eerste Kamer op zich zou nemen. Ik had er dus geen directe bemoeienis mee deze week. Je ziet het allemaal gebeuren, en staat aan de kant, heel vervelend.. Wat gebeurd is, is natuurlijk vreselijk voor de minister, maar ook voor de medewerkers aan het project.
Mijn eerste indrukken zijn positief, het is leuk. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, en kunnen snuffelen aan de dossiers. BFO bestrijkt een heel breed terrein, en alle bestuurslagen, dat trekt me erg aan. Verschillen tussen BZK en SZW? De overeenkomsten vielen me als eerste op. Wat hier gebeurt snap ik. De verschillen die ik constateer zijn marginaal. En eerlijk gezegd wil ik daar nu niet over praten. Als ik positieve of negatieve verschillen zie, bespreek ik dat met mijn medewerkers.”
Dienstweigeraar
“Ik ben 25 jaar geleden bij SZW begonnen als dienstweigeraar. Ik vond nu dat ik bij SZW klaar was, ik heb er alles geleerd wat er voor mij te leren was. Toen ik werd gevraagd voor deze functie, gaf voor mij de doorslag dat er voldoende oud en nieuw in zit. Ik kan hier bouwen op de kennis die ik bij SZW heb opgedaan, en anderzijds krijg ik te maken met nieuwe uitdagingen.”
@KB hoorde in de wandelgangen dat Van Kalmthout populair was bij SZW. Waaraan heeft hij die goede reputatie te danken, wat kunnen we van hem verwachten? “Mijn antwoord ligt voor de hand, dat moet je bij SZW gaan vragen”. Na enig aandringen wil hij wel wat eigenschappen opnoemen: “Ik ben redelijk snel van begrip. Rationeel analytisch ingesteld. Straight. Kan goed relativeren en houd van plezier maken. Doe mijn best om te kijken naar de mens achter de medewerker. Ik ben niet geïnteresseerd in opvattingen van mensen over andere mensen. We moeten niet over elkaar praten, maar bespreekpunten agenderen en daar mét elkaar over praten.”

Siamese tweeling
Onlangs zijn de uitkomsten over de gesprekken van de herinrichting BFO-GSIB bekend gemaakt. Wat verwacht Van Kalmthout van de wijzigingen? En is het niet lastig met dergelijke plannen geconfronteerd te worden als je net start als directeur? “Ik kan de plannen nog niet goed beoordelen, weet nog te weinig van GSIB. Wat ik begrepen heb zijn GSIB en BFO als een siamese tweeling, onze bloedvaten zijn aan elkaar verbonden. Hoe kun je er dan voor zorgen dat het bloed goed circuleert? Hoe kunnen BFO en GSIB zo goed mogelijk samenwerken? Daar ga ik samen met Herman Schartman mee aan de slag. Dat is een belangrijkere opdracht dan bepalen hoe de harkjes worden geplaatst.”
Boek
Voor Van Kalmthout in dienst kwam bij BFO had hij een tijd onbetaald verlof waarin hij een oude wens in vervulling liet gaan: hij schreef een boek. Het boek gaat over de ijzergieterij en machinefabriek RNR waarvan Van Kalmthouts familie eigenaar was. “Schrijven vind ik heel leuk om te doen, en hoe verder je komt in het management hoe minder je dat helaas doet. Ik heb veel bewondering voor schrijvers. Maar ik had nooit in de materiële omstandigheden van een beginnend schrijver willen verkeren, dat had ik echt niet willen meemaken. Daar ben ik toch te veel een rationele econoom voor, inderdaad.
Ik heb ook waarschijnlijk niet de kwaliteiten om beroepsschrijver te worden. Maar ik heb erg leuke reacties gehad op het boek. Ik weet dat het een boek met beperkingen is, want ik heb het vooral voor mijn familie geschreven. Zodat zij weten hoe de familiegeschiedenis in elkaar zit. Het blijkt toch een breder publiek ook aan te spreken. Ja, zet maar een link naar de internetsite over het boek op intranet, dat is vast goed voor de verkoop!” Bij deze: www.paulvankalmthout.nl
volger
“Dit is een schilderij van Gerbrand Volger, geïnspireerd op de Hoogovens. Het spreekt me zeer aan omdat het basiselementen uit het bedrijfsproces bij Hoogovens toont die ook bij ons familiebedrijf cruciaal waren: vuur, ijzer en zand ”.




Colofon